Yavru Köpeklerde Mama Seçimi Neye Göre Yapılmalıdır?
- Yavru köpek mama seçimi köpeklerin gelişimi açısından çok önemlidir. Yavru köpeklerin beslenme şekli küçük ırk ve büyük ırk köpek cinslerine göre değişiklik gösterecektir. Anne sütüyle beslenme döneminden sonra mama yemeye başlayan yavru köpekler hızla gelişimlerine devam ederler. Yavru köpeklerin gelişimleri tamamlandığında güçlü dişlere, kaslara ve kemiklere sahip olması için iyi bir beslenme planına uymak gerekir.
-
Yavru Köpek Maması İçin Öneriler
Yavru köpek maması çeşitleri piyasada her türlü köpek diyetine uygun olarak mevcuttur. Yavru köpeğiniz için mama seçimi yaparken köpeğinizin boyutuna göre bir seçim yapmanız gerekecektir. Yavru köpeklerde mama seçimi büyük ırk ve küçük ırk cinslerde farklı olmaktadır. Küçük cins yavru köpekler için küçük ırklar için özel olarak geliştirilmiş yavru köpek mamalarından kullanmanız gerekir. Büyük cins yavru köpekler içinse büyük ırklar için özel olarak geliştirilmiş köpek maması kullanılmalıdır.
Yavru köpek maması önerileri için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Veteriner hekiminiz piyasadaki güncel köpek mamalarından haberdar olacağı için yavru köpeğiniz için en iyi seçeneği sunma konusunda size yardımcı olacaktır. Yavru köpeklerin mamaları kaliteli mamalardan olmalıdır ve besin değerleri yüksek olmalıdır. Besin değerleri yüksek olan mamaların besin yoğunluğu da yüksek olur. Yoğunluğu yüksek olan yavru köpek mamaları öğün olarak az miktarda, veteriner hekiminizin önerdiği ölçüde verilmelidir.
Yavru köpek maması öneri arayan köpek sahipleri kuru mama ve ıslak mama konusunda tercih yapamıyorsa eğer iki mamayı da karıştırarak vermelidir. Kuru mama dişlerin aktif olarak çalışmasına izin veren sert bir besin olduğu için diş sağlığı ve diş hijyeni için önemli bir artıya sahiptir. Ancak ıslak mamalar da yüksek besin değeri ve dayanılmaz lezzetiyle köpeklerin bir numaralı tercihidir. Köpek sahibi olarak köpeğiniz için uygun ve dengeli bir beslenme planı oluştururken kuru mamayı biraz nemlendirecek kadar ıslak mama ile karıştırmanız yavru köpeğiniz için harika bir öğün olacaktır.
Yavru Köpek Maması Evde Yapılır Mı?
Bazı köpek sahipleri köpeklerini ambalajlı hazır köpek mamalar ile beslemek istemeyebilir. Bu durumda köpeklerinin beslenmesi konusunda ekstra çaba harcamaları gerekecektir. Köpekler için dengeli bir öğün oluşturma ve bunun sürekliliğine sağlama kolay bir şey değildir.
Yavru köpeğiniz için en uygun beslenme öğününü oluştururken düzenli olarak farklı protein kaynaklarına yönelebilirsiniz. Farklı protein kaynakları köpeğiniz için lezzet açısından çeşitlilik sağlayabileceği gibi, gelişimleri için de faydalı olacaktır. Yavru köpeğinizin beslenmesi ile ilgili eksik bilgilere sahipseniz eğer ev yapımı köpek maması tarifleri için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Ev yapımı köpek mamaları öğünlük olarak, taze hazırlanmalıdır ve uzun süreler buzdolabında saklanmamalıdır. Köpeğinizin ev maması tarifinde besin içerikleri gelişimi devam ettikçe oranları artacak ve öğün sayısı azalacaktır. Köpeklerin dengeli ve düzenli beslenme şekli, köpekler büyüdükçe öğünlerinin azalması ile yakından ilgilidir. Köpeğiniz gelişim çağındayken ve büyüyorken eskiden olduğu gibi sık öğünlere ihtiyaç duymayacaktır.
Yavru köpek maması tarifi farklı birçok seçeneklerde yapılabilmektedir. Eğer köpeğiniz seçici değilse bu konuda şanslı sayılabilirsiniz ve mama tarifleri konusunda daha özgür olabilirsiniz. Ancak köpeğiniz seçici özellikte ise hoşlandığı protein çeşitlerini tespit edip öğünlerine eklemeniz gerekecektir.
Yavru köpek mamalarının uygun şekilde protein, yağ ve kalori dengesine sahip olması gerekir. Büyümeyi destekleyecek şekilde tasarlanan mamalar yavru köpekler için idealdir. Yavru köpek mamaları aynı zamanda ideal miktarda vitamin ve mineral de içermelidir. Yavru köpek mama eğitimi için evde hazırlanmış bir diyete başladığınızda yavru köpeğinizin sağlıklı olması için ihtiyacı olan her şeyi karşıladığınızdan emin olmanız gerekir. Veteriner beslenme uzmanları ev yapımı mama / diyet programı oluşturmak için sizlere yardımcı olacaktır.
Yavru Köpeklerde Anne Sütünden Kuru Mamaya Geçiş
Yavru köpekler anne sütünden kesildikten sonra ortalama olarak 6-7 haftalık olduklarında kuru mama yemeye başlayabilirler. Anne sütünden yavru köpek mamaya geçiş süreci köpekler için zor bir süreç değildir. Çoğu köpek önüne konulan mamayı rahat bir şekilde yemeye başlar. Yavru köpekler öncelikle mamayı koklar ve daha sonra yemeye başlar. Yavru köpeklerin zorlanmadan kuru mama yiyebilmesi için kuru mamayı biraz nemlendirmeniz gerekebilir. Ancak köpek rahatlıkla kuru mamayı yiyorsa bunu yapmanıza gerek kalmaz.
Yavru köpek mama alıştırma konusunda köpek sahipleri mama tercihini kaliteli mamalardan yana yapmalıdır. Birinci sınıf kuru mama ve konserve mama tercihleri yaparsanız yavru köpeğinizin eksik beslenmesi konusunda endişe yaşamazsınız. Yavru köpek kuru mama alıştırma sürecinde köpekler gelişim süreçlerine göre farklı sıklıkla ve farklı oranlarda öğünler ile beslenmelidir. Bu nedenle köpeğinizin gelişimini yakından takip etmeniz gerekir.
Yavru Köpeklerde Mama Değişimi Nasıl Olmalıdır?
Yavru köpeklerde mama değişimi birçok sebepten ötürü gerçekleşebilir. Veteriner hekiminiz muayene sonucunda yeni bir diyeti köpeğiniz için ön görebilir ya da farklı bir markaya geçiş yapmak isteyebilirsiniz. Köpeğiniz seçici bir köpek ise tükettiği mamayı sevmemesi de mama değişimleri için bir sebep olarak gösterilir. Köpeklerde mama değişimi sebebi ne olursa olsun aniden gerçekleştirilmemelidir. Yavru köpeğinizin mide sorunları yaşamasını istemiyorsanız eğer mama değişim programına uymanız gerekecektir.
Yeni mamaya geçme sürecinde ani diyet değişiklikleri köpeklerde iştah azalması, kusma ve ishal gibi gastointestinal rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Köpeğinizde mama değişikliği sonucunda rahatsızlıklar oluşmaması için yeni mama acele etmeden, aşamalı olarak geçiş yapmanız gerekecektir. Köpek maması değişim süreci ideal olarak 5-7 gün arasında gerçekleştirilir. Mama değişim programında ilk günden itibaren aşamalı olarak yeni mama oranı arttırılır. Yavru köpekler için ideal mama geçiş programı şu şekilde olmaktadır:
- Gün: u eski diyet, % yeni diyet
- Gün: P eski diyet, P yeni diyet
- Gün: % eski diyet, u yeni diyet
- Gün: 0 yeni diyet
Mama değişimleri yeni bir mamayı mama kabına koymak kadar basit bir süreç değildir. Ani mama değişimleri köpeklerde sindirim sorunlarına yol açabilir. Yavru köpek mama düzeni oluştururken mama değişim sürecinde köpeğinize farklı ek besinler vermekten kaçınmalısınız. Mama değişim programında yavru köpeğinizin dışkısında ishal yapısı oluşursa eğer değişim sürecini 7 günden daha uzun bir süreye uzatabilirsiniz. Dışkı normale döndükten sonra aşamalı olarak yeni mama oranını arttırmaya devam edebilirsiniz.
Yavru Köpeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilecekler
Yavru köpek günlük mama miktarı gelişimleri için yeterli seviyede olmalıdır. Yavru köpekler için mama miktarı yavrunun boyutuna ve küçük / büyük ırk olma durumuna göre değişkenlik gösterir. Köpeğinizin dengeli ve düzenli beslenebilmesi için öğün sıklığını ne şekilde ayarlayacağınızı bilmiyorsanız eğer veteriner beslenme uzmanına danışabilirsiniz.
Yavru köpek mama seçiminde dikkat edilecekler köpeğinizin sağlık durumu ile yakından ilgili olacaktır. Köpeğiniz için tıbbi olarak özel diyetlere geçmeniz gerekebilir. Bu nedenle kalp hastalığı, diyabet ve diğer ciddi rahatsızlıklarda veteriner hekiminizin tavsiyesi ile özel köpek mamalarını kullanmanız gerekebilir.
Yavru köpeklerin beslenmesinde vitamin ve mineral takviyelerinin doğru seviyelerde olması gerekir. Köpekler için verilen ekstra kalsiyum oranları ve vitaminler yarardan çok zarar verir. Sağlıklı bir beslenme sürecinde yavru köpeğinizin her zaman temiz ve taze suyu olmalıdır.